Είναι πλέον ζήτημα Δημοκρατίας η απομάκρυνση του επιτελικού παρακράτους

Επιτελικό παρακράτος υποκλοπών, καταστολής και ληστειών σε βάρος του δημόσιου ταμείου και της κοινωνίας

Ζήτημα Δημοκρατίας προκύπτει μετά τις νέες αποκαλύψεις, την ώρα που αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση όσων βρέθηκαν υπό παρακολούθηση

Ένας πρώην πρωθυπουργός, κορυφαίοι υπουργοί, στελέχη της αντιπολίτευσης, μεγαλοδημοσιογράφοι και επιχειρηματίες είναι τα νέα πρόσωπα στη μακρά, όπως διαφαίνεται, λίστα παρακολουθήσεων που φέρνει το Μαξίμου σε κατάσταση πανικού.

Η εβδομάδα που πέρασε μπορεί να χαρακτηριστεί ως… εβδομάδα των υποκλοπών, καθώς μπαράζ δημοσιευμάτων δημιουργεί κατάσταση συναγερμού στην κυβέρνηση και θέτει ζητήματα δημοκρατίας, ενώ, πλέον, όπως ζητά και η αντιπολίτευση, είναι επιτακτική ανάγκη η ταχύτατη αντίδραση της Δικαιοσύνης.

Δείτε:

Κ. Μητσοτάκης: Αποκάλυψη βόμβα – Ποιους υπουργούς, πολιτικούς και δημοσιογράφους παρακολουθούσε- Η λίστα του Documento

Σε πανικό το Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις – Απαξιώνουν τη δημοσιογραφική έρευνα, χυδαία επίθεση κατά Βαξεβάνη

Το δημοσίευμα που βάζει «φωτιά»

Τελευταίο, βαρύτατο, χτύπημα στην κυβέρνηση που βρίσκεται στα σχοινιά εδώ και ημέρες έρχεται από την εφημερίδα “Documento”, η οποία αποκαλύπτει μακρά λίστα ατόμων που ήταν υπό παρακολούθηση, ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κορυφαίοι υπουργοί και άτομα του περιβάλλοντός τους, στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

Οι πρώτες αντιδράσεις εκείνων που είναι στη λίστα

Υπό το φως των νέων ζοφερών εξελίξεων, οι περισσότεροι αναμένουν την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, για πολλούς και διάφορους λόγους, όμως, μέχρι στιγμής οι περισσότεροι δεν έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα.

Η πρώτη απάντηση πολιτικού ήρθε χθες από την πλευρά του Νίκου Δένδια, με τον υπουργό Εξωτερικών να απαντά μέσω διαρροών με διπλωματικό τρόπο. Χωρίς να διαψεύδεται κατηγορηματικά το δημοσίευμα, κύκλοι του κορυφαίου υπουργού, επισήμαναν ότι «είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών». Υποστήριξαν επίσης ότι «η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους».

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε τις αποκαλύψεις με ένα tweet

Σε γραμμή τρολ ο Άδωνις επιχειρεί ρελάνς στον ΣΥΡΙΖΑ

Θέση για το δημοσίευμα πήρε σήμερα το πρωί και ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος έκανε λόγο για «γελοιότητες» για να σημειώσει «δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να ακούει στο τηλέφωνο τι λέει η Ευγενία (σ.σ. η σύζυγός του ) ή η Πόπη (σ.σ. Καλαϊτζή, σύζυγος Χατζηδάκη) ή η Μαρίνα (σ.σ. Πατούλη)».

Πήγε όμως τη διαστρέβλωση ένα βήμα παραπέρα, στρέφοντας τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνοντας ότι ο Χρήστος Σπίρτζης είχε δηλώσεις ότι μέσω εκείνουν παρακολουθούσαν τον Τσίπρα άρα «λοιπόν, είναι δόκιμο να πει κανείς ότι οι άλλοι παρακολουθούσαν τον Μητσοτάκη, όχι εκείνος την αντιπολίτευση».

Τραγική απάντηση από Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από ώρες αφωνίας, σχολίασε το πρωτοσέλιδο ζητώντας «να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη» φροντίζοντας παράλληλα να απαξιώσει τις αποκαλύψεις λέγοντας πως δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος.

«Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία», σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου πετώντας λάσπη στον εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδας χαρακτηρίζοντάς τον «εθνικό συκοφάντη», άνθρωπο που «έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες» ταυτίζοντάς τον με την εφημερίδα Μακελειό. Αμφισβητεί ανοικτά τις αποκαλύψεις του λέγοντας πως «προαναγγέλονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα». Στην εκτενή απάντηση του συνέχισε να επιτίθεται στον Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας πως «εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας» και φτάνοντας στο συμπέρασμα πως «δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση Δικαιοσύνης

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το πολιτικό σύστημα «να προστατέψει την αξιοπρέπειά του» και τη Δικαιοσύνη «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Documento «γεννούν βαθύ προβληματισμό, θλίψη και αποτροπιασμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης».

Κάνοντας λόγο για κρίσιμες ώρες για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι έχει «μικρή σημασία» το «τι ισχυρίζεται πλέον ένας ένοχος πρωθυπουργός» και υπογραμμίζει ότι αυτό που έχει σημασία είναι «αν η δικαιοσύνη σταθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων και ιδίως αν το πολιτικό σύστημα προστατεύσει εν τέλει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά του αλλά και τη δημοκρατία».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Η κυνική ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ευρεία χρήση λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δικαιώνει την κριτική που από την πρώτη στιγμή άσκησε το ΚΚΕ για το σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων» επισήμανε, χθες, το κόμμα του Περισσού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μανώλης Κριθαρίδης, προχώρησε σε νέα δήλωση σήμερα το πρωί κάνοντας λόγο για επιτελικό παρακράτος υποκλοπών, καταστολής και κλοπών.

Αναλυτικά: 

Τα όσα αποκαλύπτει σήμερα το «Documento» σχετικά με τις υποκλοπές αποτελούν κόλαφο για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που είναι σαφές πως έχει εξελιχθεί σε ένα αντιδημοκρατικό, παρακρατικό καθεστώς. Πρόκειται για ένα ακόμα δημοσίευμα που επιβεβαιώνει απολύτως το δόγμα της Μητσοτάκης Α.Ε.: καθημερινή καταστολή των πολιτών, όργιο ολιγαρχικής λεηλασίας σε βάρος των πολλών και τέλος λειτουργία ακόμα και παρακρατικών μηχανισμών που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και «άλλα» καθεστώτα. Είναι σαφές πως ακόμα και η λίστα που παρουσίασε σήμερα το «Documento» δεν είναι περιοριστική για την Κυβέρνηση και τα ολιγαρχικά συμφέροντα που την καθοδηγούν, όπως σαφείς και οι ευθύνες του ίδιου του Μαξίμου, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού για τον οποίο δεν υπάρχει άλλος δρόμος -ούτε και κάποιος άλλος αποδιοπομπαίος τράγος πια- από την παραίτηση. Ακόμα και η αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δείχνει την ενοχή της Κυβέρνησης και την έμμεση έστω, ομολογία για όλα αυτά, που και να τα αρνηθεί πια δεν θα γίνει πιστευτή από κανέναν. Το μπαράζ αυτών των αποκαλύψεων για το παρακράτος αυτό των υποκλοπών, δίπλα στο επιτελικό κράτος της καταστολής και των κλοπών, καταδεικνύει πέρα από τη σήψη και τη δυσωδία, τι σημαίνει μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία. Απέναντι σε όλα αυτά και την διαχρονική απαξίωση του πλαισίου που προστάτευε τους πολίτες και τους θεσμούς της πολιτείας, απέναντι σε ένα κράτος που καθημερινά δέρνει, κρυφακούει και ληστεύει τις ζωές των πολλών για τις προσόδους των πολύ λίγων, η απάντηση δεν είναι απλώς η εναλλαγή, αλλά η Ρήξη.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί